21 Μάρτιος 2013, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Μόσχα: Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου

  • Μόσχα: Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ), από κοινού με τον οργανισμό «Moscow Cino» του Δήμου της Μόσχας, διοργανώνουν την περίοδο από 29 Μαρτίου έως 05 Απριλίου τ.ε.  τη Δεύτερη εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί στον κεντρικό και ιστορικό κινηματογράφο της ρωσικής πρωτεύουσας «HUDOZHESTVENNYI» και στον κινηματογράφο «ZVEZDA».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό της Πρώτης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώσαμε πέρυσι, την ίδια εποχή, αποφασίσαμε ότι το εγχείρημα αυτό αξίζει να επαναληφθεί και να αποτελέσει παράδοση.

Παρά την κοινή ιστορική πορεία των δύο λαών, ο ελληνικός κινηματογράφος παραμένει, ουσιαστικά, άγνωστος στο ρωσικό κοινό και ακριβώς αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η Δεύτερη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η φετινή Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα ηθοποιό του 20ου αιώνα Θανάση Βέγγο, η επιτυχία και μοναδικότητα του οποίου έγκειται στο ότι κατόρθωσε με ξεχωριστό, γλαφυρό, ειλικρινή και αβίαστο τρόπο να ενσαρκώσει τον ταλαιπωρημένο μεταπολεμικό-μετακατοχικό-μετεμφυλιακό Νεοέλληνα, έναν ήρωα που διέπεται από καλοσύνη, αφέλεια, ειλικρίνεια, δοτικότητα, αυθορμητισμό, παιδιάστικη αρκετές φορές αισιοδοξία ενώ συχνά αποβαίνει θύμα καιροσκόπων, συγκυριών, σκοπιμοτήτων της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Σήμερα, όταν οι ηθικές αξίες της ανθρωπότητας υφίστανται πολλαπλών επιθέσεων και βιαιοπραγιών –φυσικών, πνευματικών, πολιτιστικών- με το εγχείρημά μας αυτό επιθυμούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα καλοσύνης, ανθρωπιάς,  ανθρωπισμού, χωρίς τα οποία δε νοείται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η κινηματογραφική εβδομάδα θα φιλοξενήσει το γιο του Θανάση Βέγγου, οπερατέρ Χαράλαμπο Βέγγο, καθώς και το γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη-παραγωγό-εκδότη Άγγελο Σιδεράτο.

Με το πέρας κάθε προβολής, προβλέπεται συζήτηση με το κοινό.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου προβλέπει προβολή των εξής ταινιών:

29 Μαρτίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», του Ντίνου Κατσουρίδη  (1971)    Κινηματογράφος: «HUDOZHESTVENNYI» (μεγάλη αίθουσα)

30 Μαρτίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», των Ντίνου Κατσουρίδη, Πάνου Γλυκοφρύδη (1976)  Κινηματογράφος: «ZVEZDA»

31 Μαρτίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Το μεγάλο κανόνι», του Πάνου Γλυκοφρύδη (1981)   Κινηματογράφος: «ZVEZDA»

01 Απριλίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Βοήθεια! Ο Βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000», του Θανάση Βέγγου (1967)   Κινηματογράφος: «ZVEZDA»

02 Απριλίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Θ.Β. Φαλακρός πράκτωρ, επιχείρηση γης μαδιάμ», του Θανάση Βέγγου (1968)   Κινηματογράφος: «ZVEZDA»

03 Απριλίου 2013ώρα έναρξης 19.00, Ταινία: «Θανάση, σφίξε κι΄ άλλο το ζωνάρι», του Θόδωρου Μαραγκού (1980)    Κινηματογράφος: «ZVEZDA»

05 Απριλίου 2013ώρα έναρξης 18.30, Ταινία: «Θανάσης Βέγγος: ένας άνθρωπος παντός καιρού», των Χαραλάμπη Βέγγου και Άγγελου Σιδεράτου – ειδικό αφιέρωμα, κλείσιμο της Κινηματογράφος: «ΟΙΚΟΣ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΜΟΣΧΑΣ»

Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου θα συνοδευθεί από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως:

Γευσιγνωσία ελληνικής κουζίνας,  Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, ώρα 18.30 – (κατά την τελετή των εγκαινίων, κινηματογράφος «HUDOZHESTVENNYI»)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, ώρα 19.00 – (κατά την τελετή των εγκαινίων, κινηματογράφος «HUDOZHESTVENNYI»)

«Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων ζωγράφων» - έκθεση ζωγραφικής Ρώσων ζωγράφων στους χώρους του κινηματογράφου «ZVEZDA» (καθ΄ όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής εβδομάδας)

Επισημαίνεται ότι η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων (31/03) και της λήξης (05/04) του φεστιβάλ  είναι σε ανιδιοτελή για το κοινό βάση. Η είσοδος στον κινηματογράφο «Zvezda» είναι έναντι του συμβολικού ποσού των 50 ρουβλίων (1,2 ευρώ).

Με εκτίμηση, Δώρα Γιαννίτση
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού